Selecteer een pagina

Over ons

Mijn verhaal

Niet alles vraagt om verandering… Mijn voorliefde voor dieren, met name honden is altijd een vast gegeven geweest. Daarnaast ben ik ruim 20 jaar gelukkig getrouwd met dezelfde man ;-). We houden van uitdagingen en leven ons motto: ‘volg zoveel mogelijk je hart, doe vooral wat goed voelt ‘. De ‘familie’ die we momenteel met onze drie honden vormen, is zo’n uitdaging. We zijn dol op elkaar, maar oh,oh, in het begin hebben ze voor heel wat reuring in ‘onze binnenwereld’ gezorgd. Of.. gold dit misschien wel eerder andersom? Dit is een nieuw perspectief in mijn waarneming. 

Ik ben iemand die graag in beweging is, letterlijk en figuurlijk. Dit komt tot uiting in mijn uiteenlopende hobby’s en een aantal carrièreswitches met daaraan voorafgaand soms pittige studies. Wat ik voorheen als een zoektocht naar mezelf of doelloosheid kon bestempelen, zie ik dit nu anders. Mijn behoefte aan verandering op werkvlak is meer een logisch gevolg van mijn persoonlijke groei en ontwikkeling wat ik als een groot rijkdom zie. Mijn brede interesse, creativiteit en nieuwsgierigheid naar het antwoord op ‘onbeantwoorde’ vragen kan ik nu waarderen, omdat zij mijn richtingaanwijzers zijn bij het verkennen van nieuwe dingen en het nemen van concrete stappen. Bij alles wat ik doe (en al eerder geleerd en gedaan heb), weet ik nu, neem ik een schat aan ervaringen mee die mij als mens verrijkt. 

Het ontstaan van Mudita Hond en Mens is het resultaat van enerzijds mijn passie voor honden en een groeiende behoefte om mijn toenmalige hond Kite beter te leren begrijpen en te steunen, anderzijds het verlangen om mezelf (weer) beter te leren kennen en begrijpen. Kite was een Anatolische herder-mix uit Tsjechië die voor ons ‘goud’ was, maar erg onaardig reageerde naar andere mensen en honden. Wat ik ook deed of probeerde op advies van anderen…. het gedrag nam toe naarmate hij ouder werd. Mijn beroep als fysio- en manueeltherapeut bracht mij erg in mijn hoofd. Gek genoeg, was ik zelf als expert op het gebied van het functionerend bewegingsapparaat van de mens, het contact met mijn eigen lichaam en gevoel totaal verloren. De behoefte om dit contact te herstellen samen met het verlangen om mijn hond te begrijpen, is het begin geweest van een nieuwe weg van vallen en opstaan die uiteindelijk heeft geleid tot het ontstaan van mijn bedrijf Mudita Hond en Mens in 2017. 

Over Mudita. Mudita, betekent vrij vertaald uit het Sanskriet ‘medevreugde’; een gevoel van vreugde die je bij jezelf ervaart als reactie op andermans vreugde of geluk. Ik kan echt medevreugde voelen als ik naar mijn (eigen)wijze honden kijk. En andersom zie ik dat mijn honden zich ook blij en ontspannen voelen als ik vrolijk ben en lekker in mijn vel zit. Het fundament van Mudita bestaat uit verschillende opleidingen, cursussen, trainingen, workshops en lezingen op het gebied van zowel honden als mensen. Maar daarin zijn het vooral mijn eigen persoonlijke leerervaringen die nu de bouwstenen vormen van Mudita Hond en Mens. Waar ik zelf in geloof en wat mij (heeft) verrijkt, wil ik een ander niet onthouden!

Over de roedel van Mudita. 

Mijn drie honden zijn een onmisbare bouwsteen binnen Mudita! Zij zijn niet alleen mijn samenwerkende partners tijdens de spiegelsessies, dankzij hen kan ik mijn vergaande interesse in het gevoelsleven van de hond en nieuwe (wetenschappelijke) inzichten hierover dagelijks in de praktijk blijven toetsen en evalueren. Ik leer veel van hen, zij zijn ook mijn spiegel in het dagelijks bestaan. Daar waar ik wat te leren heb, word ik door hun uitgedaagd, elke keer weer. Ze spiegelen alle drie op hun ‘eigenwijze’ manier, dankzij hun unieke karakters en kwaliteiten. Ik stel ze graag even voor: 

”Daisy

Teef, 8,5 jaar. Oorsprong: Kroatië. In 2012 naar Nederland gekomen, moeder geweest van 7 pups. Nu 7 jaar roedellid.

Passies: jagen op wild (konijnen, herten, vossen), muizenholletjes uitgraven, kitesurfers opjagen en afstoppen, zoeken en speuren van speeltjes of snoep, denkspelletjes doen. Stoeien met Jack Russell vriend Roman.  

Persoonlijke thema’s: leren omgaan met verrassingen en hoge opwinding bij ‘de ander’ laten

Spiegelkwaliteiten: “Ik ben een kei in het innemen van mijn eigen ruimte en doe wat goed voor mij is. Mag ik jou helpen ontdekken wat voor jou echt belangrijk is? Wie ben jij en hoe sta jij erbij in jouw ruimte?”

Broer

Reu, 4,5 jaar. Oorsprong: Eiland Sal, Kaap Verdie. In maart 2017 samen met zus Vlekkie naar Nederland gekomen. 2,5 jaar roedellid.

Passies: jagen op wild (konijnen, herten, vossen), muizenholletjes uitgraven. Sociale dingen doen, zoals ravotten met zus Vlekkie, samen fietsen, trucjes leren, denk- en zoekspelletjes doen.  Grootste hobby: op schoot kruipen!

Persoonlijke thema’s: op eigen poten staan (zelfvertrouwen), omgaan met spannende situaties, ‘maat’ houden

Spiegelkwaliteiten: “Ik ben erg gevoelig, bij mij valt of staat alles vanuit verbinding. Ik laat je graag zien hoe jij je van binnen voelt en wat je daar echt nodig hebt, zullen we?”

Vlekkie

Teef, 4,5 jaar. Oorsprong: Eiland Sal, Kaap Verdie. Samen met Broer naar Nederland gekomen. 2,5 jaar roedellid.

Passies: jagen, vooral op eenden en klein wild. Onderzoeker tot in detail! “Ik ben zeer volhardend en temperamentvol. Maar ik heb ook een zachte kant; ik houd erg van samen spelen en knuffelen”.

Persoonlijke thema’s: delen, bestaansrecht en veiligheid

Spiegelkwaliteiten: “Ik daag jou uit om te onderzoeken waar je aandacht zit. Ik houd niet van halfbakken aandacht. Ben jij iemand die meer extern of juist intern gericht is?”

” Mudita Hond en Mens is een veilige omheinde plek waar geleerd, gecreëerd en ontwikkeld kan worden, het is een plek van bewustwording en bewustzijn voor jou en je hond. Welkom! “

Opleidingen en cursussen:

Hond

N

Opleiding NDE Natural Dog Trainer Education (Turid Rugaas) 2020-heden

 CALMING SIGNS, Koningslust

N

Mind the Dog, (behoeftes en emoties achter gedrag, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Jaak Panksepp)

HONDENSPIEGEL Doorn 2018

N

Gedragstherapie: Begeleiding probleemgedrag Hond Theorie en Praktijk

AERES Training Centre Barneveld / Kynologisch Centrum Quiebus 2013-2016

N

Gevorderd Kynologisch Instructeur

AERES Training Centre Barneveld / Kynologisch Centrum Quiebus 2013-2016

N

Diverse seminars & lezingen w.o. B.A.T. (Grisha Stewart) & Emoties bij Honden EMRA/esta, Verlatingsangst, Agressie

 o.a. Martin Gaus Academie 2017, Monique Bladder 2018-2020, Liselot Boersma (Hondenlot) 2019-2020

N

Diverse cursussen, w.o. Recreatief speuren/detectiewerk, Leren apporteren 2015-2017

N

T-Touch Hond

AERES Training Centre Barneveld 2011

Mens

N

Spiegeltrainer module 1,2,3

Opleiding HONDENSPIEGEL (CRKBO), Doorn 2016-2019

N

Certificaat CREF-Methode Basiskennis Basisvertrouwen & Hechting ( CREF staat voor; Circle Reprint Emotional Foundation)

IKEV 2016

N

Certificaat Cref-EMDR/NDI

IKEV 2016-2017

N

Masterclass Lichaamswijsheid herkennen en toepassen (6 dagen)

Opleiding ‘de psychologie van het lichaam’ bij Buro van Laar 2015-2016

N

Training voor professionals: (Dis)balans tussen werk en privé herkennen aan de lichaamstaal

Opleiding ‘de psychologie van het lichaam’ bij Buro van Laar 2016

N

Diverse workshops & cursussen gericht op stressreductie en persoonlijke ontwikkeling

o.a. Jaartraining Het Nieuwe opstellen van Hylke Bonnema Opleiding Familieopstellingen 2019-2020, Pranic Healing cursussen basis/gevorderd/psychotherapie PH Nederland 2015-2017

Hoe klanten mij ervaren

Simone nodigde me uit om EMDR te proberen nadat ik haar verteld had over mijn honden trauma. 4 jaar geleden namelijk, heb ik mijn knie gebroken door een rennende hond. Nu ik sinds een half jaar zelf een hondje heb, gebeurde het steeds weer, dat ik omver werd gelopen door honden.
Bij de sessie, ontving Simone me met veel warmte en aandacht. Daardoor voelde ik me totaal veilig, durfde ik met haar vragen te zijn en ze te laten binnen komen. De emoties en inzichten die ik daarbij kreeg, hebben me belangrijke dingen doen inzien. Nu loop ik iedere dag frank en vrij met mijn hondje en de grote honden hebben respect voor me omdat ze me zien STAAN!

Gonnelieke van Oosterom

violiste / viooldocente

Wil jij samen met mij werken aan jouw persoonlijke groei en ontwikkeling met en door honden?